Mało kto wie, że w kalendarzu znajduje się Święto Bułki. Jedno jest pewne – ten dzień warto świętować i skoczyć po świeże bułki na kolację! Albo… przedłużyć świętowanie do rana i przygotować sobie chrupiące śniadanie. Chociaż liczone są osobno, Dzień Mleka i Święto Bułki, to na pewno nie przypadek, że obchodzone są wspólnie. Czy coś lepiej smakuje od chrupiącej bułki ze świeżym mlekiem?
Mleko prawie na całym świecie stanowi ważny składnik codziennego jadłospisu. Mleko jest bogatym źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych i mineralnych. Produkty mleczne zawierają witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E. Do ważnych składników mineralnych należą potas, magnez, fosfor oraz cynk. Dlatego mleko oraz przetwory mleczne powinny być codziennie spożywane, zarówno przez dzieci jak i dorosłych. 2 szklanki mleka lub 30 g sera żółtego zaspokaja dziennie zapotrzebowanie organizmu na wapń. Wapń jest bardzo ważnym pierwiastkiem, który stanowi budulec kości, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca, płuc i innych narządów wewnętrznych. Wapń wraz z witaminą D zapobiegają pojawieniu się osteoporozy, która prowadzi do zwiększonej podatności na złamania. Mleko oprócz tego, że wpływa dobrze na nasz organizm, świetnie również smakuje.
A co pasuje do mleka? Oczywiście świeża bułka. Może z masłem i dżemem?
Któż z nas nie pamięta zapachu ciepłego mleka i drożdżowych bułeczek serwowanych nam w dzieciństwie przez nasze mamy w sobotnie wieczory, po ciepłej kąpieli. Zamknijmy na chwilę oczy i poczujmy ten zapach jeszcze raz, wspominając ciepło rodzinnego domu, oraz przygotowane przez pracownie kulinarną przepyszne śniadanie…