Dzień granatowy

Znaczenie i symbolika koloru granatu, a charakter człowieka

Osoba identyfikująca się z kolorem granatowym jest inteligentna, przywódcza, odpowiedzialna i samowystarczalna.

Granat, według ogólnych poglądów, to kolor „najmądrzejszy” ze wszystkich, a więc jawisz się jako sędzia, dyrektor lub poważany biznesmen, a to z uwagi na przyjemność, jaką ci sprawia podejmowanie decyzji. Dzięki swojej mądrości potrafisz trafnie oceniać ludzi, oni zaś cenią cię ze względu na twój intelekt (nie darmo granat to faworyzowany przez prawników kolor).

Jeżeli jesteś kobietą, masz tendencje do nadmiernej niezależności i przybierania bez powodu pozycji autorytatywnej. Jako mężczyzna możesz być tak samodzielny, że z trudem przyjmujesz rady od kogokolwiek innego. A jednak zależnie od płci, ludzie, którzy wybierają granat jako kolor swojej osobowości, są świetnymi nauczycielami, ponieważ kochają wiedzę i na niej opierają swój autorytet.

Niektórzy mogą nazwać cię w duchu „szefem”, inni zaś „głową”. Niestety, jako głowa często zapominasz o potrzebach ciała. Zawsze wiesz, kim jesteś i do czego zmierzasz, ale tylko serce może zapewnić ci wewnętrzną równowagę – toteż zwracaj uwagi na swoje uczucia. Tylko one mogą wskazywać ci twoje potrzeby i rozbudzić wrażliwość na innych.

Kolor granatowy nie występuje w kuchni, nie ma naturalnego barwnika granatowego. Kolor ten kojarzy się niezbyt zachęcająco i powoduje obniżenie apetytu.

Każda pracownia wykazała się dużą kreatywnością i zaangażowaniem. Powstały piękne prace, wierszyki, piosenki i dowcipy. Było wesoło i bardzo sympatycznie.

W pracowni kulinarnej z okazji dnia koloru granatowego przygotowaliśmy „kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką”. Zapach pieczonego ciasta unosił się w całym domu.

Przepis na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka, 1 jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

 

 

  • 1,5 kg śliwek
  • Umyć, wydrylować i pokroić na ćwiartki.

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Po godzinie ciasto wyłożyć na blachę, poukładać śliwki, posypać kruszonką. Piec na 180 stopni C góra, dół. 45-50 minut.