Dziś w naszych kulinarnych podróżach po świecie zawitaliśmy do Szwecji. Kuchnia szwedzka uchodzi dziś za jedną z najzdrowszych na świecie. Dania wykonywane z lokalnych i naturalnych produktów zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Szwedzi zresztą dbają, aby każdy ich posiłek zawierał odpowiednią ilość cennych składników.
Każda kuchnia ma swoje sztandarowe dania, które zna cały świat. Nie inaczej jest z kuchnią szwedzką. Na pewno do jej popularyzacji przyczyniła się Ikea. Köttbullar zwane szwedzkimi klopsikami są chyba najczęściej kupowanym tam daniem. Dziś mieliśmy szczęście próbować go u nas w Domu.
W naszej pracowni kulinarnej przygotowano również z tej okazji niespodziankę w postaci pysznego deseru – Kanelbulle – bułeczek cynamonowych. Nie ma lepszego szwedzkiego przysmaku. Kanelbulle są zwinięte jak ślimaki, posypane cukrem pudrem, chrupiące i rozpływające się w ustach. Warto wspomnieć, że bułeczki cynamonowe doczekały się swojego święta – Kanelbullens Dag obchodzony jest 4 października.
Zróbmy sobie Szwecję! Na talerzach.