Ruszając w dalszą część naszej kulinarnej podróży zatrzymaliśmy się dziś w jednym z nad bałkańskich, pięknych krajów a mianowicie w Bułgarii.
Bułgaria jest jednym z niewielu krajów Europy, który oferuje tak wiele – od gór do gęsto rozbudowanej linii brzegowej, od sławnych klasztorów po stare miasta. Wszystkie walory spotęgowane są dodatkowo ujmującą mentalnością mieszkańców. W lecie czeka nas tutaj ciepłe morze z niezawodnym słońcem, mnóstwo smakowitych owoców i warzyw, a w zimie – górskie kurorty idealne dla miłośników nart.
Kuchnia bułgarska zachwyca swoją różnorodnością i jest uważana za jedną ze zdrowszych w Europie. Została ona ukształtowana przez wieki tradycji i wpływ sąsiednich krajów, zwłaszcza Grecji i Turcji, a także Bliskiego Wschodu, Węgier, Włoch i innych krajów śródziemnomorskich. Taka kombinacja sprawia, że każdy turysta znajdzie coś dla siebie na bułgarskim menu.
Pracownia kulinarna stanęła na wysokości zadania i w magiczny sposób przeniosła nas w ten nad bałkański świat serwując dwa charakterystyczne bułgarskie dania. Najbardziej zachwyciły nas Mekici z dżemem, które sprawdziły się idealnie jako deser.
Bułgaria okazała się bardzo ciekawym krajem zarówno pod względem kulturowym ,turystycznym jak i tradycji kulinarnych. Z wielkim zaciekawieniem wyczekujemy kolejnego przystanku naszej kulinarnej podróż. Do zobaczenia w ………..