W ramach comiesięcznego cyklu spotkań „Polska od Kuchni” przedstawiona została uczestnikom kultura kurpiowska. Kurpie to grupa etnograficzna ludności polskiej, zamieszkująca tereny dwóch puszczy mazowieckich: zielonej i białej. Nazwa mieszkańców regionu pochodzi od noszonego przez nich niegdyś obuwia, zwanego „kurpiami”. Sami woleli nazywać siebie Puszczakami. Kurpie przez długi czas zajmowali się gospodarką leśną i zajęciami z tym związanymi. Kurpie to bogata i niepowtarzalna kultura, wyrażająca się w mowie, stroju, śpiewie, tańcach, obyczajach, twórczości ludowej, budownictwie.
Dziś spotkaliśmy się wszyscy na jadalni, gdzie w akompaniamencie kurpiowskich przyśpiewek uczestnicy poznali nazewnictwo i charakterystykę strojów kurpiowskich, kulturę ludową kurpiów, zwyczaje, obrzędowość rodzinną, cechy domu i jego wyposażenia oraz najważniejszy aspekt kuchnię. Jednym z podstawowych przepisów w kuchni kurpiowskiej są fafernuchy, czyli drożdżowe ciastka z marchewką, które w ramach zajęć przygotowywali uczestnicy, według podanego przepisu. Po przygotowaniu ciastek, uczestnicy wysłuchali gawędy kurpiowskiej z połowy XX wieku, w której zawarte były trudne regionalizmy kurpiowskie. Podopieczni po wysłuchaniu tekstu mieli za zadanie, przetłumaczyć kurpiowskie zwroty na język polski. Zwieńczeniem tego dnia była degustacja przygotowanych ciasteczek – fafernuchów oraz przygotowanej przez pracownię kulinarną tradycyjnej zupy „Byczki” z kiszonej kapusty i ziemniaków.