Wiem co jem – ziemniaczany duet: chipsy i frytki w różnych odsłonach – chipsy i frytki

27 września w ramach Olsztyńskich Dni Nauki i Sztuki gościliśmy na Uniwersytecie Warmińsko- Mazurskim w Katedrze Chemii Środowiska. Pan dr hab. Andrzej Żołnowski przedstawił nam szereg ciekawych faktów o zastosowaniu ziemniaków i skrobi ziemniaczanej.

Dowiedzieliśmy się, że bezpośrednio każdy statystyczny Polak zjada 111 kg ziemniaków rocznie. Substancje uzyskane z ziemniaka znajdziemy też w wędlinach, syropach owocowych, majonezach, serkach i wszędzie tam gdzie producent jedzenia usiłuje nam wmówić, że sprzedaje nam więcej za mniej.  Na przemyśle spożywczym zostawanie ziemniaków się nie kończy; skrobia ziemniaczana przydaje się na przykład do kopania studni i produkcji  klejów. Następnie zajęliśmy się praktyczną częścią zajęć: za pomocą specjalnej skali oceniliśmy kolory surowych i przemrożonych ziemniaków. Potem sprawdziliśmy jak mocno ciemnieją po usmażeniu. Okazuje się, że wbrew temu co lubimy jaśniejsze frytki i czipsy są zdrowsze. Serdecznie dziękujemy dr hab. Andrzejowi Żołnowskiemu i  dr inż. Annie Skorwider-Namiotko za zaproszenie nas do fascynującego świata chemii, który jak udowodnili nam naukowcy buduje naszą  codzienność.